Friday, 6 July 2012

Konspirasi Bolasepak?

Kontroversi di Kelayakan Piala Asia U22 jadi semakin serabut. Macam-macam benda mengarut jadi. Dari penggunaan pemain melebihi had umur dalam team 'Myanmar U22' kepada pengubahsuaian maklumat kat website kelab bolasepak yang diwakili pemain 'Myanmar U22' membawa kepada pengubahsuaian profile pemain di website AFC. Adakah ini konspirasi bolasepak Asia sehingga menjejaskan integriti?

FAM kata bukti tak kukuh. Katanya maklumat kat website mudah ditukar akibat digodam. Peter Butler tweet, dia kenal beberapa player 'Myanmar U22' yang dah melebihi umur 22 tahun sebab pernah melatih diorg. Semalam pihak Singapore FA cakap kapten 'Myanmar U22' Kyaw Zayar Win yang main game Kanbawza FC vs Layola Marco Sparks di Liga S berumur 24 tahun. Tapi tiba-tiba tadi, pihak Singapore FA meminta maaf sebab maklumat yang disampaikan semalam salah. Kyaw Zayar Win baru berumur 21 tahun. Wahhh..!! Best betul macam tu.. Bila-bila masa boleh jadi tua. Bila rasa nak muda je, boleh bagitau "Eh!! Silap laa..umur saya muda lagi..baru 15 tahun. Saya boleh main untuk tournament Under 16".. Myanmar FF pulak cakap Kyaw Zayar Win adalah dua player yang berlainan tapi mempunyai nama yang sama.

Apa dah jadi sebenarnya?? Konspirasi apa ni??! Dalam tempoh seminggu ni terlalu banyak fakta yang mengarut melibatkan bolasepak Myanmar. Nampak sangat ada sesuatu tak kena. AFC ni nampak macam dibarisi oleh mereka yang tak profesional sebab terlalu banyak kelonggarannya. Sebab tu sepatut FAM terus submit official protes kepada AFC atau FIFA. Kami peminat dan penyokong bolasepak Malaysia BUKAN SURUH FAM SIASAT. Kerja siasatan tu biar AFC yang buat. Bila ada laporan sepatutnya ada siasatan akan dibuat. Siasatan yang melibatkan macam ujian klinikal boleh dilakukan. Skang ni macam teknologi ada. Kalau usia Mumia yang dah beribu-ribu tahun pun boleh dikenalpasti takkan usia manusia yang masih hidup dan boleh berlari seterusnya score gol tak bleh tau!!!

Aku bukan nak buat spekulasi. Jauh sekali nak fitnah atau syak sesuatu yang tak baik. Cuma kelihatan ada sesuatu yang tak kena. Aku tak nak hal-hal mengarut ganggu keindahan bolasepak. Football is a beautiful game. Hanya persoalan ADAKAH WUJUD KONSPIRASI BOLASEPAK? ANDAI WUJUD, APA TUJUANNYA?
Published with Blogger-droid v1.7.4

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More